Danmarks første håndværkskollegie er i Horsens: Et ambitiøst initiativ for at styrke lærlinges faglige og sociale trivsel

Håndværkskollegiet i Horsens har fire store værksteder med tilknyttede faglige mentorer, der kan vejlede, inspirere og støtte lærlingene i deres uddannelse til håndværkere. (Foto: Frame And Work/Fonden for Håndværkskollegier)
dato

Fonden for Håndværkskollegier nytænker rammerne for lærlinges hverdag. Målet er at skabe stærkere fællesskaber og faglig stolthed blandt unge i håndværksuddannelserne.

Fremtidens håndværkere får i det nybyggede Håndværkskollegie i Horsens en helt unik læretid. For med forstander, mentorer, værksteder og fællesaktiviteter bliver der lagt vægt på, at kollegiet bliver mere end et sted at bo: “Vores store ambition og forhåbning er, at vi kan skabe et attraktivt ungdomsmiljø baseret på stærke sociale og faglige fællesskaber”, siger kollegiedirektør i Fonden for Håndværkskollegier, Anne Sophie Madsen. 

Med inspiration fra højskoler og skolehjem vil forstanderen og de fem faglige mentorer vejlede, inspirere og støtte de unge lærlinge med plads til samtaler om både værktøj og hverdagsliv.

Kollegiet i Horsens er det første af i alt tre kollegier, som BRFfonden gennem Fonden for Håndværkskollegier investerer godt 1,5 milliarder kroner i. Målet er at styrke de unges vilkår og dermed øge tiltrækning og fastholdelse af elever i håndværksuddannelserne. Til gavn for et arbejdsmarked med efterspørgsel på dygtige faglærte, og som led i en større dagsorden om øget anerkendelse af håndværksfagene.

”Håndværkselever kan desværre opleve at blive mødt med fordomme om deres valg af uddannelse. Vi ønsker, at fremtidens danske håndværkere skal mærke, at deres fag er attraktive, vigtige og prestigefyldte. Vi tror på, at vi ved at skabe gode rammer for lærlingenes uddannelsestid kan styrke stolthed, fællesskab og trivsel, og i sidste ende gøre det attraktivt for flere unge at vælge en håndværksuddannelse,” siger kollegiedirektør Anne Sophie Madsen.

Rammerne er ambitiøse. Kollegiet i Horsens er arkitekttegnet og opført i kvalitetsmaterialer, som et levende katalog over det gode håndværk. Den 1. marts flyttede de første beboere ind på kollegiet, hvor i alt 84 beboere i løbet af året får deres nye hverdag.

”Med vores første håndværkskollegie betræder vi på mange måder ukendt land. Vi skal skabe en helt ny tradition, og det er afgørende for os, at vi udvikler kollegiet sammen med de unge. Og vi vil arbejde for, at vores erfaringer kan inspirere i hele sektoren,” siger Anne Sophie Madsen.

Kilde: Fonden for Håndværkskollegier
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.